Sajgonki z ryżem.

Nie wiem dlaczemu ktoś nazwał poniższe danie sajgonkami, gdyż wcale ono sajgonek nie przypomina, acz kolwiek mimo tego nie będę kwestionował kompetencji autora
i owe "sajgonki" dalej pozostaną porzy swojej nazwie.

................................................................................................................................................

Składniki:

1. Cycki kurczaka
2. Fasolka z puszki (biała i czerwona)
3. Paptyka (zielona, czerwona i żółta)
4. Śmietana 18%
5. Ryż
6. Przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka kroimy w kostkę, tak aby pokrojone kawałki zmieściły sie do ust.
Wrzucić to do miski, posypać przyprawą do kurczaka, zamieszać i zostawić.
Paprykę też kroimy, na trochę mniejsze kawałki.
Fasolki nie kroimy. Póki co w ogóle jej nie ruszamy c(-;

W tym momencie dobrze jest zacząć gotować ryż. Ja zwykle zamiast soli dodaję do wody wegetę. Wtedy ryż robi się żółty.

Pokrojone piersi podsmażamy lekko na patelni, jednocześnie w niedużym garnku smażymy paprykę. Kiedy piersi puszczą soki wrzucamy je do garnka z papryką
i gotujemy dalej. Po chwili możemy już dodać fasolkę z puszek (razem z wodą).
Teraz dolewamy śmietanę i przyprawaimy wg. gustu. Sól pieprz degusta...

Sprawdzamy, czy ryz się nie przypalił i możemy już wykładać danie na tależe.

PS. Polecam smażenie na maśle zamiast na oleju.

Smacznego.

................................................................................................................................................