Gulasz.

Gulasz po mojemu.

................................................................................................................................................

Składniki:

1. Mięso np. wołowe
2. Por
3. Paptyka (zielona, czerwona i żółta)
4. Cebula
5. Marchewka
6. Olej
7. Masło
8. Przyprawy:

ziele angielskie, lićś laurowy, sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do mięsa.

 

Sposób przygotowania:

Bierzemy nóż w rękę i kroimy mięso, najlepiej w kostkę. Następnie robimy marynatę, czyli wlewamy trochę oleju do miski dosypujemy przyprawę do mięsa, miszamy, wrzucamy tam mięso, znowu mieszamy i ostawiamy do lodówki, na szawke, gdzie kolwiek.
Potem znowu bierzemy nóż i znowu kroimy, tym razem warzywa, czyli cebulę, marchewkę, paprykę i por (korzeń i liście też) Mięso powinno stanowić 2/3, a warzywa 1/3 gulaszu, oraz warzyw pownnio być po tyle samo każdego.
kiedy wszystko jest już pokrojone, roztapiamy trochę masła w rondlu, wrzucamy mięsko, kilka zarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych i powoli dusimy pod przykryciem. Kiedy mięso się już podsmaży i zrobi się trochę sosu, wrzucamy warzywa, dodajemy resztę przypraw i dalej dusimy. Kiedy mięso będzie już pięknie wysmażone i mięciutkie można dolać terochę wody i zagęścić mąką.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

To chyba byłoby na tyle.

................................................................................................................................................