Jajecznica

...taka jaką lubię najbardziej :)

................................................................................................................................................

Składniki:

1. 4 jajka
2. 1 dość duża cabula
3. Boczek wędzony
4. 1 lub 2 pomidory

 

Sposób przygotowania:

Najpierw wszystko kroimy w kostkę. No może poza jajkami. Te trzeba wbić do miski i rozmieszać widelcem (nie za mocno, żeby nie robiła się jednolita masa) i dodajemy ździebełko wgety oraz piepszu.
W pierwszej kolejności podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulę. Smażymy tylko do momentu kiedy się zeszkli (w gotowej jajecznicy powinna być w 35% surowa).
Następnie dodajemy pomidorki i smażymy do momentu aż będą miękkie (ale żeby sie
nie rozpłynęły).

A teray najwanieszy składnik jajecznicy, czyli jajka. Przelewamy je na palnię i od razu mieszamy żeby wszystkie składnik równomiernie się wymieszały, zwiększamy płomień i powoli odklejamy łyżką, od dna patelni uzmażone już jajka.

Kiedy jajka będą już usmażone wykładamy je na tależ.
Jajecznicę podajemy z bułką, która powinna być przekrojona na pół
a obie jej części posmarowane masłem. Na jedną połówkę kładziemy plasterek szynki, a na drugą ser żółty. Do tego koniecznie kubek gorącej czegolady i można zjadać :)

................................................................................................................................................